Shiatsu therapie

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Het is een vorm van Manuele Therapie en drukpuntmassage (Acupressuur) waarbij men dezelfde punten gebruikt als in de Acupunctuur. In plaats van naalden wordt met verschillende intensiteit met de duim, vinger, hand of elleboog gedrukt. Verder wordt er gebruik gemaakt van mobiliserende technieken om blokkades in gewrichten en stagnaties in spieren en meridianen op te heffen en daarmee het natuurlijke genezingsproces te stimuleren.

Voor de diagnose is de pols van belang maar soms ook de Hara. Door rustige druk op buikzones/Harazones krijgt men een beeld over de energieverdeling tussen de orgaan-meridianen. Afhankelijk van de klacht wordt er op de blote huid of over de kleding gewerkt. In het laatste geval is gemakkelijke losse katoenen kleding geschikt om Shiatsu te ontvangen. Een shiatsu behandeling vindt plaats op de behandelbank.

Net zoals bij Acupunctuur wordt er in sommige situaties aanvullend behandeld met Moxa (warmte applicatie met een stick van bijvoetkruid). Moxa wordt onder andere ook gebruikt om de draaikans bij stuitligging van een baby te vergroten. Dit wordt toegepast vanaf de 33ste tot 36ste week. Een andere aanvullende techniek is Cupping: daarbij worden glazen bolletjes op de huid geplaatst, die met hun zuigkracht energiestagnaties opheffen. Voor veel klachten is Shiatsu therapie goed te combineren met (Oor-) Acupunctuur.


Meer info over Shiatsu www.shiatsu-massage.nl