Maaike Loeffen

Tijdens mijn werkzaamheden als fysiotherapeut (diploma 1991) merkte ik dat ik graag iets toe wilde voegen aan mijn werkwijze. De vervolgstudies in Oosterse geneeswijzen zoals Shiatsu therapie (diploma 2008) en Klassieke Acupunctuur (diploma 2011) hebben ertoe geleid dat mijn behandelwijze een holistische benadering heeft: een visie waarbij lichaam en geest als één worden beschouwd.

Een eenheid die wordt beïnvloed door vele factoren zoals seizoenen, voeding, werk, school, sport/beweging, relaties, opvoeding, geloof, erfelijkheid en emoties. In de Oosterse geneeswijzen is de holistische visie gebaseerd op het Yin-Yang principe en de wet van de vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water .

Bijvoorbeeld een “knieklacht”: deze staat in deze visie niet op zichzelf maar hoort bij een energetisch systeem waarin meerdere klachten kunnen voorkomen zoals een zwakke lage rug, spierkrampen, incontinentie, koude voeten, angst of gebrek aan wilskracht.

Voor mij is het een fascinerende uitdaging om uit te zoeken welke fysieke en/of energetische disbalans de oorzaak van de klacht is en deze met aandacht  op een adequate, respectvolle wijze te behandelen.