Acupunctuur

Klassieke Acupunctuur

Het woord Acupunctuur is samengesteld uit de woorden acus (= naald) en punctus (= doorboren van de huid). Dunne naaldjes worden in de huid geplaatst op specifieke punten die onderdeel zijn van energiebanen (meridianen). Door een bepaalde naaldzetting wordt de energiestroming beïnvloed en het natuurlijk herstel geactiveerd.

Binnen de Tsi mo Klassieke Acupunctuur volgens dr. Ton van der Molen gaan we op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelen we zo min mogelijk symptomatisch. Hierbij is de pols is een belangrijk diagnostisch middel: door te voelen aan de pols kan een zeer specifiek beeld verkregen worden over de energiehuishouding. Bij een goede polsdiagnostiek is het mogelijk om met maar heel weinig naalden het systeem weer in balans te brengen.

Voor kinderen en volwassenen die angst hebben voor naalden zijn er andere mogelijkheden om Acupunctuurpunten te behandelen, bijvoorbeeld met crème of magrains (stalen bolletjes). Eventueel wordt er aanvullend behandeld met meridiaan tapen (medical taping), Moxa (warmte applicatie met een stick van bijvoetkruid) of Cupping (glazen bolletjes geplaatst op de huid, die met hun zuigkracht energiestagnaties opheffen). Voor met name spier-, pees, en gewrichtsklachten kan Acupunctuur uitstekend worden gecombineerd met Shiatsu of Fysiotherapie. Een ander voorbeeld voor een combinatiebehandeling is Migraine door niet goed functionerende wervels. De behandelmethoden vullen elkaar aan voor een sneller optimaal resultaat.

Ooracupunctuur

Acupunctuurpunten op het oor hebben, net zoals orgaanenergiebanen, een relatie met diverse organen, gewrichten en energiesystemen in het menselijk lichaam. Deze punten worden gestimuleerd door middel van verblijfsnaaldjes of stalen bolletjes waardoor het zelfregulerend vermogen wordt geactiveerd. De naaldjes en bolletjes worden met behulp van een kleine pleister vastgeplakt op het oor en blijven meestal enkele dagen tot weken zitten. Deze methode is het meest bekend geworden voor mensen die willen stoppen met roken, maar is ook geschikt voor andere klachten zoals slapeloosheid en overgewicht.

Meer info over Acupunctuur www.tsimo.nl